Od roku 2022 sú výrobky Calthy držiteľmi Certifikátu prírodnej kozmetiky (CPK), prípadne jeho vyššej úrovne bio (CPK-Bio). Informácie o tom, ktorý certifikát produkt získal, sú uvedené v detailnom popise produktu.
Všetky produkty Caltha sú riadne certifikované u certifikačných autorít v SR a nahlásené do európskeho portálu kozmetických prípravkov. Bola u nich vykonaná skúška zdravotnej neškodnosti kozmetických prípravkov podľa požiadaviek zákona č. 258/2000 Zb., O ochrane verejného zdravia a o zmene niektorých zákonov v platnom znení a Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v rozsahu vykonaných šetrení.
Všetky ponúkané produkty zodpovedajú hygienickým a bezpečnostným požiadavkám.
Mydlo príjemne vonia a krásne vyzerá, čo sú väčšinou naše základné požiadavky na umývací prostriedok. Nemohli by sme však pri každodennom kontakte s mydlom obdržať ďaleko viac?
Mydlo je neoddeliteľnou súčasťou života človeka. Pre niekoho mydlo znamená základný hygienický prostriedok, pre iných zase predstavuje súčasť voňavej starostlivosti o telo a ďalší ho považujú za dekoračnú záležitosť. Či tak alebo tak, príprava mydla je úžasná alchýmia, z ktorej vychádza krásny, voňavý a telu prospievajúci produkt.
Výroba mydla má dlhú históriu. Pramenné záznamy nesú správy o mydle dokonca až z čias Babylončanov približne 3000 rokov pnl. Mydlo sa najskôr používalo na hojenie rán, až o niečo neskôr bola kombinácia alkalických solí a olejov doporučovaná k očiste tela.
Proces, kedy vzniká mydlo, sa nazýva zmydelňovanie čiže saponifikácia a dochádza pri ňom k reakcii solí na tuky. V dnešnej dobe sa veľká časť mydiel vyrába prostredníctvom strojovej výroby, počas ktorej je mydlo pripravené o svoju blahodarnú zložku glycerín, ktorý je ďalej využívaný najmä vo farmaceutickom priemysle. Do takto ochudobneného mydlá sú naviac pridávané látky syntetického charakteru, ktoré ho majú farebne skrášliť a efektom dlhého trvania prevoňať.
Ručne zhotovené, prírodné mydlá sa vyrábajú procesom zvaným za studena, kedy dochádza ku kombinácii alkalických solí s olejmi. Výroba prebieha pri teplote 27-55 °C a sú pri nej kombinované kvalitné rastlinné oleje, ktoré je možné využiť aj na prípravu jedál (olivový, kokosový, slnečnicový, apod. okrem palmového). Využívajú sa však aj oleje s regeneračnými účinkami (mandľový, jojobový, avokádový, ricínový), prípadne tuky s blahodárnymi účinkami na kožu (bambucké maslo, kakaové maslo a i.). Pre čistiace a ošetrujúce účinky sú do mydiel pridávané také prísady, ktoré pochádzajú iba z prírodného prostredia - bylinky, esenciálne oleje, med, vosk, íly, riasy, vitamíny a iné.
Ručne vyrábané mydla vznikajú z prírodných zdrojov a neobsahujú žiadne konzervanty ani iné škodlivé látky. Prírodné mydlá sú výsledkom spojenia olejov s lúhom, kedy v procese saponifikácie dochádza k premene olejov na mydlo a zároveň k neutralizácii lúhu.
Vo všetkých ponúkaných mydlách sú používané iba rastlinné oleje z kvalitných zdrojov, ktoré majú priaznivé účinky na pokožku. Kokosový olej navyše chráni organizmus pred nepriaznivými vplyvmi počasia a udržuje pokožku pevnú a hladkú. Olivový olej k tomu dodáva vláčnosť a hebkosť.
Hydratačné účinky prírodného mydla sú zabezpečované vďaka prirodzenej súčasti mydla glycerínu a aj vďaka pridávanému včeliemu vosku, ktorý je súčasťou všetkých ponúkaných mydiel. Včelí vosk pôsobí proti akné a jeho drobné tukové čiastočky účinne pútajú vodu a pôsobí ako ochranný mikrofilm.
Obohacujúce látky pridávané do prírodných mydiel pochádzajú z overených zdrojov, včelie produkty sú z rodinnej včelej farmy.
Krémy predstavujú v rámci výroby produktov Caltha významnú úlohu.
Typy krémov možno všeobecne deliť do dvoch skupín. Krémy bez podielu vody a krémy s vodnou bázou.
1. Prírodné krémy vyrobené len z olejov a masiel vytvárajú hutnú konzistenciu mastného charakteru. Ide skôr o masti, balzamy najrôznejšieho druhu či pomád. Takto vyrobené produkty majú spoločne s macerovanými bylinami či inými priaznivými látkami výrazné regeneračné účinky aplikované na menšie plochy kože. Môžeme sem zaradiť šľahané masla (napr. výborná je kombinácia bambuckého a kakaového masla s kokosovým olejom - všetko samozrejme v BIO kvalite).
2. Krém s podielom vody je tvorený dvoma bázami, báza olejov a vody. Aby sa tieto dve časti spojili, používame na to emulgátor. Tých existuje niekoľko druhov:
a. Sójový lecitín je vyrobený zo sójových bôbov (inak lecitín sa hojne nachádza v žĺtkoch, či semenách rastlín) a vo vegánskej kuchyni
je práve náhradou za vajíčka. V dnešnej dobe je odporúčaný pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu v krvi, či na podporu lepšej pamäti.
V zozname potravinárskych prísad nesie označenie E 322. V kozmetike sa používa z dvoch dôvodov - ako emulgátor na výrobu krémov mastnejšej povahy a ako stabilizátor bunkovej membrány. Ako emulgátor dokáže spojiť vodu s olejmi, ale iba s menším než 50% zastúpením vody v danej receptúre. Tieto krémy sú vhodné pre výrobu krémov na ruky.
b. Lanolín čiže podkožný tuk zvierat - najčastejšie pracujeme s ovčím lanolínom. Má úžasné vodovzdorné vlastnosti, preto je hojne využívaný v kozmetike. Kožu zvláčňuje a zjemňuje, obzvlášť výborné účinky má na drsnú a popraskanú kožu. Pridáva sa tiež do mastí a krémov na zmiernenie atopického ekzému. Ako emulgátor dokáže spojiť vodu s olejmi, ale iba s menším než 50% zastúpením vody v danej receptúre.
c. Emulgačné vosky - v kozmetických výrobkoch používam emulgátor získaný z olivového oleja.
Všetky mnou vytvorené prírodné krémy sú vyrábané z najkvalitnejších olejov lisovaných za studena, navyše sa ale snažím hľadať dodávateľa s BIO pestovanými olejmi. Tie majú pre našu pokožku ďaleko priaznivejší vplyv. Ošetrujúcich olejov je veľké množstvo, každý v sebe skrýva kvalitu, ktorá je prospešná pre iný typ pokožky, či pre inú potrebu, a tak je úplne zásadné poznať pre kombináciu olejov ich vlastnosti.
Druhú časť krému tvorí voda. Tu je možné tiež výrazne experimentovať napríklad s rastlinnými extraktmi alebo odvarmi. Do vodnej bázy možno pridať tiež rastlinné hydroláty (najčastejšie ružovú vodu) alebo aloe vera gél.
Každá zložka krému veľmi ovplyvňuje konečnú podobu a tak obohacujeme krémy o ďalšie významné ingrediencie typu kyselina hyaluronová, ktorá je vyrobená pomocou mikroorganizmu (takže nie z kohútích hrebienkov). Esenciálne oleje posúvajú kvalitu krému ešte ďalej, voňavé tóny vytvoria z krému dokonalý produkt.